Nye, digitale løysingar for byggesøknader gjer det enklare å levere komplette søknader som gir raskare sakshandsaming. Her finn du informasjon som hjelper deg å finne rett løysing for deg:
Privatpersoner - slik søker du
Digitale tjenester for byggesøknader - Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no)
Profesjonell søker
Digitale løsninger for plansaker og byggesøknader - Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no)
Servicekontoret på Flå Veksthus kan hjelpe til med kart, naboliste, skjema og rettleiing - tlf. 32 05 36 00.
Papirskjema finn du her: Direktoratet for byggkvalitet
Lenger ned finn du informasjon om dei vanlegaste byggesaker og korleis du skal gå fram.
Kommunekart
Kommunekart har fargeflyfoto og kart over tomta di. Vel Ål kommune og skriv inn ditt gnr./bnr.
Det kan vera feil ved tomtegrenser i kartet.
Byggesaksbehandler
Flå kommune har per i dag to byggesaksbehandlere
Sven Harald Ness og Arne hilde.
Hva kan du bygge?
Det er regulerings-, utbyggingsplan eller kommuneplanen som fastsetter rammer for hvilke tiltak som kan gjennomførest i ulike områder. Vedtatte planer (kart og føresegner) finn du i kommunen sitt planarkiv.
Rør i bakken
Ver oppmerksom på at nye byggetiltak ikke kan plasserest oppe på vann- eller avløpsledninger eller rør for lukkede bekker. Ved framtidig lekkasje må gravemaskin ha tilgang til rørene for rask oppgraving og reparasjon, uten risiko for at grøftwn skal skade fundamentet til bygget. Avstanden til rørtraseen må være like stor som grøftybden.
Byggetiltak kan deles inn i tre kategorier
- Byggetiltak som er unntatt søknad:
Enkelte mindre tiltak kan gjennomførest utan kommunal saksbehandling, dersom det ikke fører til fare eller urimeleg ulempe for omgivelsene eller allmenne interesser. Les meir i SAK kap. 4.NB: Slike tiltak må uansett forholde seg til planbestemmelsene for området. Om det i plan er satt vilkår om maksimalt 1 bygg på eiendommen, må det søkes om løyve sjelv om uthuset blir mindre enn 15 m2. Avstand til nabogrensen må være minst 4 meter. Kortere avstand utløser plikt til nabovarsling og søknad. - Byggetiltak som krev søknad utan ansvarsrett:
Søknad utan ansvarsrett er ein forenkla søknad der tiltakshavar sjølv står ansvarleg for at tiltaket oppfyller alle krav som er gitt med heimel i plan- og bygningslova. Dei vanlegaste tiltaka er uthus/garasje, tilbygg og driftsbygningar i landbruket. Tiltakshavar sender nabovarsel. På naboskjemaet skal tiltakshavar oppgje si adresse for mottak av nabomerknader. Kopi av kart og teikningar og eventuell dispensasjonssøknad, skal følgja som vedlegg til naboane. Tiltakshavar sender søknaden til kommunen etter at nabofristen er gått ut med god margin. Eventuelle nabomerknader og tiltakshavar sin kommentar skal følgja som vedlegg til søknaden. Les meir i SAK kap. 3.
Før tiltaket vert teke i bruk, må tiltakshavar sende søknad om mellombels buksløyve til kommunen. Etter at tiltaket er ferdig, må tiltakshavar sende søknad om ferdigattest til kommunen. - Byggetiltak som krever søknad med ansvarsrett:
De tiltakene som ikke er nevnti pkt. 1 og 2. skal fremmes gjennom et godkjent foretak - ansvarlig søker- som er en profesjonell aktør (arkitekt eller byggefirma) i kontakt med kommunen. Ansvarlig søker skal rettlede tiltakshaver om krav til innhold og dokumentasjon i søknad. Ansvarlig søker sender nabovarsel og er mottaker av nabomerknader. Ansvarleg søker sender søknaden til kommunen etter at nabofristen er ute med god margin. Eventuelle nabomerknader og søker sin kommentar skal følge som vedlegg til søknaden.
Dersom tiltakshaver eller de ansvarleg utførande føretaka foreslår endringer av tiltaket eller ansvarstilhøva undervegs i byggeprosessen, skal ansvarleg søker varsles for å forberede endringssøknad til kommunen. Tillatelse må foreligge før endring kan gjennomføres.
Ansvarlig søkerr har samordneransvaret gjennom hele prosjektperioden, fra nabovarsling til ferdigattest. Mildertidig tillatelse eller ferdigattest er dokumentasjon for at tiltaket er kontrollert av foretakene, og at det er trygt å ta i bruk tiltaket.
Dispensasjon
Om tiltaket er i strid med planbestemmelsene for området, må det søkes om dispensasjon
(NB: skal framgå av nabovarselet).
Dispensasjonssøknader krever normalt politisk behandling (Fast utvalg for planutvalget)
For å kunne vurdere om det er grunnlag for å gi dispensasjon er grunngivning viktig. Revidert plan- og bygningslov legg opp til ein skjerpa praksis når det gjeld dispensasjonar. Les her. Det er ekstra gebyr for dispensasjonar.
Tidsfrister
Søknader utan ansvarsrett skal saksbehandles innen 3 uker. Det same gjelder søknad med ansvarsrett, der det ikke er nabomerknader eller andre avklaringer som mangler. Andre søknader skal saksbehandles innen 12 veker. For dispensasjonssøknader gjelder ikke disse fristene.
Tips for rask og smidig byggesaksbehandling:
- Sørg for at søknaden er komplett og godt dokumentert (gjerne foto)
- Respekter vedtatte planer - dispensasjoner har lavest prioritet
- Avklar om mulig alle konflikter med naboer på forhånd
Utslipp/avkjørsel
Søknad om utsleppstillatelse skal utarbeidast av fagkyndig føretak. Før det blir lagt inn vatn skal det vere gitt utslipptillatelse, alternativt sanitærabonnement der det er offentleg vatn- og avlaupsnett.
Du finn søknadsskjema for utslippstilatelse her
Ved nybygg og endret bruk skal det vere gitt tillatelsevtil avkøyring ev. utvidet bruk av avkjørsel. Det er kommunen som gir dette til kommunale veier og Statens vegvesen til fylkes- og riksveier. Ved bruk av felles privat veg skal det legges ved avtale om bruksrett.
Bygningsavfall
Tiltakshaver er ansvarlig for at håndtering av produksjons- og riveavfall blir planlagt og levert til godkjent mottak for bygningsavfall. Ved riving av bygg kan det i enkelte tilfelle være et alternativ at brannvesenet bruker det som øvingsobjekt. Kontakt Hallingdal brann- og redningsteneste.
Bygning for opphald av personar skal prosjekterest og utførest med radonførebyggende tiltak slik at innstrømming av radon fra grunnen og fra tilkjørte pukkmasser blir redusert. For bostedshus er det krav til radonsperre.